Съвместно с галерия „Аросита”Green Video 6
Място: галерия Аросита, ул. “Врабча” №12-Б, гр. София
Дата: 11 юли 2012, 19.30 часа

CBC (Creative Bar Curators) продължава поредицата видео прожекции „Платформа зелено видео”.
Филмите акцентират върху социалното измерение на климатичните промени: човекът като причинител, като потърпевш, но и като ключ за разрешаване на проблема. Те показват различни явления и факти свързани с причините за съвременната криза и начини за нейното преодоляване. Целта на поредицата е да вълнува, окуражава и да вдъхновява хората по целия свят. Изменението на климата е комплексен феномен и произведенията насочват към въпроси като: Как климатичните промени прекрачват границите, наложени от съществуващите институции, структури и мислене и как се стигна дотам? Какво да очакваме в бъдеще?
В поредицатa се представя селекция видеофилми на автори от цял свят.
CBC artgroup отправя покана към художници, видео и кино творци, интердисциплинарни автори, дебютанти и дилетанти за участие в платформа „Зелено видео”, която дава възможност да се представят видеоарт и къси кино творби в публично пространство и контекст, който създава и повишава чувствителността към темата и значението й в обществото.
Повече информация за отворената покана може да бъде видяна на: http://www.cbcartgroup.org/?p=361

Видеопрожекциите се осъществяват с подкрепата на награда „Гауденц Б. Руф” и с финансовото съдействие на Национален фонд “Култура”.

Селекцията на „Платформа Зелено видео VІ” в галерия „Аросита” включва:
Полимоидите, 2010
Тина Уилгрен, Швеция
В сътрудничество с Fassade Video Festival и сдружение Arttoday, Пловдив
„Идеята за ”Полимоидите” възникна, докато посещавах пусти градски райони в Стокхолм. В центъра, заобиколени от трескав градски живот, съществуват места, които изглежда са избегнали градоустройственото планиране. Да се разхождаш из тези райони е като да изследваш непознати територии, човек не знае какво ще изскочи иззад следващия ъгъл. Наоколо лежат купища боклуци, понякога носени от вятъра, и имаш усещането като че ли един много специален вид флора и фауна би могъл да се развие тук, където мъртвата материя оживява. Мисля за видеото като за вид природна документалистика, която намира своята тематика в този уникален биотоп” (Т. У.).

Нещо ужасно се е случило, 2009
Баптист Коельо, Индия
Във филма “Нещо ужасно се е случило” ставаме свидетели на това как анонимен бизнесмен равнодушно монтира вентилатори насред зелен пейзаж. По време на сблъсъка между корпоративната и природната среда човек започва да се пита за целта на действието, което изглежда безкрайно и без разрешение. На заден фон саундтракът е координиран с всяко брутално профучаване на кирката; резултатът е страховит пейзаж, прорязан от няколко вентилатора.
Докато артистът изследва представата за “причина и следствие”, той също така проучва физическите и емоционални механизми, въвлечени в безкрайното производство и консумация на домашни потреби. Видеото завършва с подчертаване на иронията на тази експлоатация; където въздухът се манипулира за комфорта на човечеството и на свой ред вреди на околната среда с глобалното затопляне. Докато наблюдаваме този привидно незначителен акт на консумиране на пейзажа, зрителят е оставен сам да пресметне последствията за бъдещите поколения.

Untitled, 2009
Ива Николаева Николова
Анимационното видео е своеобразен поглед към медийната утопия в България: към манипулацията на информация; платените репортажи, които скриват истината и отвличат вниманието на обществото от жестоките действия на богати корпорации и продажни институции, “законно” унищожаващи природата. Самото видео е реакция, отражение на случващото се в България през 2009 година и конкретно събитията около природен парк Витоша, изсичането на горите и незаконните ски писти. Тема, която е толкова актуална именно днес!

Лутайки
Видеото „Лутайки” е на неформална видео организация създадена през 2004, крайно свързана с BEDBUGstudio/аудио лейбъл
Лутайки се между музикален клип и документалистика, видеото показва по различни начини, как няколко сноубордисти с камери се забавляват по склоновете на Рила, докато не се натъкват на (незаконно?) сечище.

Kaлиакра – Акция – Реакция 2
С участието на: Вела, Дидо, Ива, Мера, Маргарита, Пепи, Златка
Млади хора символично показват какво се случва с прелетните птици, откакто техния миграционен път Via Pontica бе застроен с вятърни турбини.

Зоната
Аделина Попнеделева
„Зоната” е „Зона Б-5”, жилищен квартал в София. Това е първата „зона”. Вече има и други „зони” :” Зона Б-18”,”Зона б-19” а срещу нас построиха най- новата „Зона”. Все едно, като кажеш „Зоната” всички таксита разбират „Зона Б-5”. Тя беше гордостта на социалистическото строителство. Тодор Живков гласуваше тук. Името на квартала изглежда е заимствано от военната терминология. Имаше и виц, но е много дълъг и няма да го разказвам. Да видим какво ще направят младите кучета, родени на пустата земя, жизнени и объркани, радостни и безпътни, родени свободни.” Аделина Попнеделева

Спасението на гъдулката, 2010
Иван Василчин и Ти Джей
съвместно с галерия “Савчеви” гр. Оряхово
Видеото е заснето по време на творчески престой на двамата автори в гр. Оряхово. По улиците на малкото градче преминава колоездач с гъдулка на гърба – пространството и мястото са съвсем конкретни, но пътуването е необичайно – дали заради инструмента, който се вижда, музиката, която се чува или начина, по който провокира зрителя да задава въпроси…

Видеопрожекциите се осъществяват с подкрепата на награда „Гауденц Б. Руф” и с финансовото съдействие на Национален фонд “Култура”.

 

 

 

Ruf Logo

 

Comments are closed.

Looking for something

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.